Thursday, January 30, 2014

Mini skrebinimas. Vasaros albumas

Pas mane viskas atvirkščiai. Kai aš, rodydama DD albumą, vis kalbėjau, kaip džiaugiuosi pasirinktu formatu, dabar noriu papasakoti, kaip čia atsitiko, kad užsikabinau už to kitokio formato.

Seniai seniai, prieš daugybę metų... na gerai, ne taip jau seniai viskas buvo :) Tais laikais, kai dar nebuvau atradusi skrebinimo, aš rūpestingai spausdindavausi nuotraukas. Po kokio nors ivykio, ar šiaip karts nuo karto peržiūrėdavau kompe esančias, atsirinkdavau labiausiai patinkančias, nunešdavau į fotolaboratoriją, o atspausdintas suklijuodavau į albumą. Ir periodiškai vis atsiversdavau tuos albumus ir žiūrinėdavau.

O tada kažkaip užtikau skrebinimą. Ir šitas hobis man suteikė be galo daug gerų emocijų, tapo puikia saviraiškos forma ir gal net savotiška meditacija. Bet pradėjusi skrebinti aš išsiugdžiau vieną man labai nepatinkantį elgesio pokytį: aš nustojau spausdinti nuotraukas ir klijuoti jas į albumus. Nežinau kodėl, bet dabar atsispausdinu tik vos kelias ir padedu jas į dėžę, su mintimi, kad kada nors suskrebinsiu (kas irgi ne visada įvyksta). Tad didžiulė dalis nuotraukų lieka kompe, ir jų aš beveik niekada nežiūriu.

Ir vieną dieną pajutau, kad aš pasiilgau paprasto nuotraukų albumo. Noriu matyti popierines nuotraukas, sudėtas chronologiškai pagal įvykius. DAUG nuotraukų. Ir kad būtent jos, o ne skrebinimo gėriai būtų dėmesio centre. Tuo pat metu, kažkaip atradau Lisos Moorefield blogą ir jos mintys apie skrebinimą taip sutapo su manosiomis, kad nusprendžiau pamėginti, kaip pati pavadinau, mini skrebinimą, kas iš esmės būtų nuotraukų albumas su ilgesniu ar trumpesniu aprašymu ir visiškai minimaliu papuošimu. Kaip supratau iš Irmos, amerikonai tai vadina KISS - Keep It Simple Stupid. Labai geras ir tinkamas pavadinimas. 

Pirmajam projektui radau man tinkančią temą - dokumentuoti praėjusią Evos vasarą (taip taip, pas mus nuotraukos dabar 90 proc. yra Evos nuotraukos...). Pasirinkau Basic Grey firmos albumą Capture. Papuošimams - Capture lapelius aprašymams ir Dear Lizzy kolekcijos 6x6 popieriaus rinkinį 5th and Frolic. Dar keletą niekučių iš senų atsargų. Tiesa, albumas dar nėra pabaigtas, nes besidarbuojant prie jo, prasidėjo DD reikalai ir darbai :)

Pradžia + birželio mėnuo
Pirmuosius puslapius išnaudojau ilgesniems aprašymams
Dešinėje pusėje gal dar idėsiu kokią nuotrauką, jeigu liks netilpusių į albumą
Dešinėje visiškai apsižioplinau spausdindama žemyn galva :) jums taip nebūna?

Ačiū, kad užsukote!


4 comments:

  1. Labutis!
    Labai laukiau pamatyti si vasaros albuma - anksciau mineta. Sis Tavo albumas toks mielas! As taip pat turiu Basic Grey 'Hello' albuma tokiu paciu matmenu kaip sis. Taupau ji kokiai seimos kelionei kada bus daug nuotrauku ir apie ka aprasyti.

    Taip taip, matosi tavo aiski tendencija link 'paprasto nuotrauku albumo' - minimalizmo skrebinime. Tai yra nuostabu ir dziugu man! Yra istiesu nerealus jausmas 'atrasti save' siame hobyje. Kai kam tai staigiai gaunasi kada ikimba i skrebinima, o kai kurie klajoja ir blaskosi tarp stiliu daug metu (kaip as).

    Pameni kad neperseniausiai labai atitolau nuo skrebo ir abejojau ar sis hobis 'man'. Siaubingos mintys juk! Pasitraukus nuo skrebinimo apmasciau viska ir padariau isvada kad didziausias stabdis kuryboje man asmeniskai yra siekimas 'daryti taip kaip visi kiti' - t.y. sekti visas skrebinimo tendencijas: ar tai PL, ar tai DD, ar tai dar kokia masine banga. Nusprendziau prisijungti prie amerikieciu burelio kurios skrebina is sukauptu skrebinimo priemoniu ir palaiko viena kita nepirkti nauju priemoniu. Radau savo bendramintes!

    KISS principas vadovavo man gaminant PL albuma, ir butent del jo as sugebejau taip staigiai sutalpinti begalybe nuotrauku (kurios istiesu nebutu visos skrebinamos), ir dar aprasyti kiekvieno menesio ivykius chronologijos eiga. Man sis albumas labai brangus, ir beabejo jauciu kad mano seimai/vaikams tai bus nepakartojamas turtas tureti vienu metu svarbiausiu momentu iamzinima. Bet bet... gamindama PL nepajutau tos meditacijos ar saviraiskos...viskas vyko ekspromptu. Pasirodo kad PL man buvo kelias i save. Supratau kad man labiausiai patinka gaminti atskirus skrebukus ir butent nesekant chronologija o kaip man 'uzplaukia' prisiminimai. Mane 'veza' ismeginti ivairius mediumus, technika bei dizaino subtilybes. Skrebinti ir minimalius, ir labiau apkrautus produktais, ir su giliais ampastymais bei uzrasais, ir su trumpais...vz, kuryba pagal nuotaika = laisve.
    Anksciau visad sakydavau kad skrebinu savo vaikams, bet istiesu skrebinu savo malonumui. Mano vaikai abu jau turi begalybe issisketusiu, pilnu albumu (vyriausias net turi keturis tomus) kurie iamzina ju atvykima i si pasauli, pirmas maudynes, pirmus zingsnius. Ju labui as skaitau kad 'atsiskaiciau' ;) Tad dabar skrebinu grynai sau ir be jokiu 'taisykliu', be jokiu parametru ar nustatytos eigos....jauciu laisve!
    Viena ideja tik noreciau igyvendinti tai kad surengti gimtadienio progos 'interviu' su abiem sunais ir kasmet iamzinti ju pomegius pasiekimus ir mokykline nuotrauka. Visa tai talpinti i atskira albuma. Manau kad tai butu puiki abituriento dovana ateity.
    Tad sveikinu tave kad atradai save siame hobyje!
    dar patariu pasidairyti Cathy Zielske bloge: http://www.cathyzielske.typepad.com
    Ji labai daug gerbeju turi ne vien tik del 'simple' skrebinimo stiliaus bet jos nemirtingumas ir tipo 'trenktos' jumoras nepakartojamas!
    Turejau jos knyga apie minimalistinio-skrebinimo stiliu, bet deja pardaviau :( buciau padovanojus. Bet jos blogas pilnas egzemplioriu bei skrebuku tokiu stiliumi. Bet ikriausiai zinai apie ja(?) Ji taip pat zinoma kaip Ali Edwards.
    Oi cia gavosi kaip laiskas tau ...sorry! (nors as skolinga tau ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aciu uz toki ilga komentara! As tai labai dziaugiuos, kad tu nusprendei neuzmesti sito hobio, nes man labai patinka tavo darbai.
      O del mano stiliaus atradimo, tai as nesakyciau taip drasiai. Tiesiog dabar toks momentas, kad man norisi tokiu albumu, paskui gal pasikeis. As ir skrebuku neatsisakau :) kaip tik pradejau galvoje delioti viena... zinau, kad butinai noriu panaudoti t.t. nuotrauka, ir t.t. popieriu :)

      Beje, as uz seniau isigytu priemoniu sunaudojima. Kai paziuriu tuos madinguju dizaineriu blogus, ir kiek jos turi priemoniu, ir kaip vis perka ir perka ir perka... tai man baisu pasidaro. As turiu silpnybe sitiem geriam, bet ten tiesiog nepalyginami mastai. Kita vertus, tai ju darbas....

      Delete
  2. Labai saunus tavo vasaros albumelis! As vis planuoju padaryt mini triju broliu albuma..bet vis laiko tam neatrandu..
    o su atvirkstiniu spausdinimu, tai kaip tik PL man taip gaunasi:)

    ReplyDelete
  3. Labai fainas formatas ir skrebinimo būdas. Man irgi nepatinka, kad daug nuotraukų guli kompiuteryje, tačiau vis verčiu kaltę laikui ir vis tikiuosi "kada nors" prisivyti laiką...

    ReplyDelete